Kokeile suunnistusta Nyrölässä

Vaajakosken Terä 


Vaajakosken Terä
subjektiivinen historian katsaus

Lähetä korjaus:

Terä nousee piirin kärkeen

Vaajakosken Terän suunnistuksen alkuajoista ei ole käytössä aukotonta todistusaineistoa. Terähän on perustettu jo vuonna 1939, joten kaukaisimmat menestykset ovat jääneet jo kauan sitten sitten unohduksiin. Kaapro Häkkinen painaa tunteella Hämärät muistikuvat kertovat kuitenkin jonkinlaisesta menestyksestä jo 70-luvun alkuvuosilta, joista merkittävin lienee Jukka Pulu Pukkilan SM-voitto M18-sarjassa Joensuusta vuodelta 1975. Toinen oli muuten Seppo Rytkönen Sumiaisten Kunto. Pulu otti SM-pronssin myös hiihtosuunnistuksessa tuona vuonna ja menestystä oli tullut aikaisemmin SM-pronssin verran jo vuonna 73 Vaajakosken Kuohussa. 1978 Kuoreveden Jukolassa Terän ankkurina viestiä vienyt Kari Kaapro Häkkinen rusikoi reilulla käden heilunnalla seuran parhaana keskisuomalaisseurana sijalle 57. Terän kantavia voimia olivat tuolloin Kaapron lisäksi Jukka Pukkila ja Oopee Kärkkäinen, pojat ottivatkin Suomen Mestaruuden 1977 M20-sarjassa hiihtosuunnistusviestissä Joutsenossa, edellisenä vuonna oli tullut jo hopeaa. Junioripuolella seuran tähti oli myös lukemattomia SM 4-sijoja kalastellut Jarmo Jami Myllys. Maaotteluissa ei teräläisiä juuri oltu nähty, poikkeuksena Pulun vuoden 73 Saksan monimaaottelu. Miehiä tarvittiin siis lisää ja niinpä Terän ensimmäinen kalassakäynti tuotti seuraan uusina niminä vuoden 1979 alusta Ari ja Jyrki Saarivaaran.

Vuodeksi 1979 asetettiin tähtäin heti korkealle. Terän piti vakiinnuttaa asemansa viestiseurana. Tiomilassa oltiin kuitenkin vielä oppipojan asemassa. Sekavien vaiheiden jälkeen Terän loppusaldo oli 105 valovuoden kärjestä. Valopilkkuna viestissä oli Oopee Kärkkäinen, joka nosti 9 osuudella 42 sijaa. Kuitenkin Tiomila-debyyttillä otettiin kerralla paikka piirin parhaana seurana tässäkin viestissä.

Terän ylivoima piirissä alkaa
Kesällä saatiin ensimmäisen kerran maistaa menestystä. Tikkakoskelta haettiin ensimmäinen pm-viestivoitto joukkueella Pulu, Kaapro, Oopee ja Aave. Myös nuoret voitettiin Panu Kärkkäisen, Jamin ja Juken toimesta. Lakeuden viestissä Seinäjoella Jouppilanvuoressa juostiin kenraaliharjoitus Simpsiön Jukolaa varten. Terän sijoitus oli 2, mitä voidaan pitää historian ensimmäisenä viiltona. Joukkueessa juoksivat Pulu, Juke, Aave, Oopee ja Kaapro vaihtosijoitusten ollessa 36-20-6-3-2. Vain Järvenpään Palo pystyi pitämään vajaalla minuutilla Terän takanaan. Terän menestyksestä innostuneena Keskisuomalainen kirjoitti ennakkojutun Terästä ennen Jukolaa.

Simpsiölle lähdettiin ennakkoluulottomasti juoksemaan kaikkien aikojen Jukola-sijoitusta. Joukkueessa taistelivat Pulu, Juke, Kaapro, Oopee, Jami, Kalervo Närhi ja Aave. Aaveelle Simpsiö oli melkoinen kokemus. Terän miehet vuonna 1979 hiidenkivelläEdellisen kerran Jukolassa juostessaan 1977 (1978 Retki-Veikot järjesti Jukolaa) Aave oli Jämsänkosken Retki-Veikkojen 3-joukkueen 4:llä osuudella. Sijoitus pyöri silloin 350-400 tietämillä. Simpsiöllä Aave lähetettiin metsään 7:nä. Edessä 15km putki ja miehellä kokemusta Jukolan ankkuriosuuksista 0. Väliaikarastilla Tuomo Peltola oli edeltä eksynyt, joten Terä tuuletteli jo sijalla 6. Lopussa takaa-ajanut letka saa Aaveen kiinni ja kärppänä peesiä tarkkaillut Aave luotti väärään mieheen. Edellisenä vuonna Jyväskylässä opiskelijoiden MM:n voittanut Jan-Erik Bäckman ei kyennyt riittävään vauhtiin. Oikea valinta olisi tällä kertaa ollut Alavuuden Juha Rantoja, joka oli maalissa 6. Terä oli kuitenkin loppukiriratkaisun jälkeen maalissa sijalla 14 ja ensimmäistä kertaa seisottiin Hiidenkivellä. Vaihtosijoitukset olivat 28-20-6-9-6-7-13. Enteellisesti Aave kuitenkin jäi loppukirikahinassa Ravinen Lars Forsbergille...
Terä parkkeeraa piirin kärkeen
Seuraavana vuonna 1980 alkoi viestimenestystä tippua tasaiseen tahtiin. Ja hiihtosuunnistuksestakin saatiin metallia: Martti Touho Häkkinen vei pronssia 18 sarjassa ja Jami, Juke ja Touho samoin pronssia viestissä. Kevään Tiomila-viesti jäi laivalakon vuoksi väliin. Isotonicissa Terää ei kelpuutettu A-sarjaan sääntökirjaan vedoten, tuloksena B-sarjan ylivoimainen voitto soolojuoksuna mikä olisi riittänyt 8 sijaan A-sarjassakin. Pm-viesti Sumiaisissa ratkesi Terälle vajaan puolen tunnin marginaalilla. Lehdistä voitiin lukea seuraavaa:

Terä ylivoimainen piirin viestissä

Terän ylivoimaiseen voittoon päättyi Keski-Suomen piirin viestisuunnistusmestaruuskilpailut sunnuntaina Sumiaisissa. Sateisissa olosuhteissa ja vaikeilla radoilla suoritetussa kilpailussa ei Terän voitto ollut hetkeäkään uhattuna.

Aloitusosuudella Ari Saarivaaran kannoilta putosi suurin osa yli 20 matkaan lähteneestä joukkueesta ja vain Keuruu pysyi vaihtoon saakka matkassa. Kakkososuudella edellisvuoden tyyliin Kari Häkkinen ratkaisi viestin tuoden joukkueensa yli yhdeksän minuutin johdossa vaihtoon. Lopullisen iskun muitten voiton haaveille löi Jukka Pukkila kolmannella osuudella lisäten johtoa 18 minuutiksi. Ankkuri OoPee Kärkkäisen ei tarvinnut kuin varmistaa voitto ja sen hän teki lisäämällä johtoa yhdellä minuutilla.

Muista mitaleista käytiin sekuntikamppailu Jämsänkosken ja Saarijärven välillä joka päättyi edellisen kolmen sekunnin voittoon.


Rovaniemen Jukolassa Terä oli tasaisen taistelun jälkeen sijalla 18. Maalaiskuntauutiset kirjoitti:

Terä viilsi Jukolan yöttomässä yössä

Ounasvaaran yöttömässä Yössä suunnistettu 32. Jukolan viesti kokosi jälleen maailman parhaat suunnistusjoukkueet taistelemaan Jukolan herruudesta. Seitsenmiehisiä joukkueita asettui lähtöviivalle kaikkiaan yli 500. Vaajakosken Terän veljekset suunnistivat hienosti saavuttamaila kaikkien aikojen kovimmassa viestissä 18. sijan.


Viestinviejien ryhmittyessä lähtökarsinaan Ounasvaaran hiihtostadionilla jännitys kalvoi varmasti yhtä paljon niin yleisön kuin juoksijoidenkin sisintä. TERÄn aloittajaksi valittu Ari Saarivaara sai yhdessä yli 500 miehen kanssa lähtömerkin ilmatorjuntatykin paukulla. Näky oli sykähdyttävä kun miehet ampaisivat ylös vaaran rinnettä. Väliaikojen perusteella havaittiin heti, että viesti tulee olemaan erittäin kovavauhtinen.

Aivan nappiin ei TERAn aloitus mennyt. Osaksi pidemmän farstahajontaradan, ja muutaman pummin takia Terä vaihtoi 189:nä. Kakkososuudella Jukka Pukkila sai sitten lyhyemmän farstan ja erinomaisen suunnistuksen ansiosta oli Terä vaihdossa 20:nä. Jukka lähetti OoPee Kärkkäisen kolmannelle, erittäin raskaalle 14 km:n osuudelle jossa oli kokonaisnousua peräti 580 metriä. OoPee taittoi taivalta erittäin vakuuttavasti. 7 km:n kohdan väliaikarastilla Terä oli aivan kärjessä. Kiivaasti odotettiin tietoja seuraavalta rastilta. Terää ei ilmoitettu olevan aivan kärjessä ja varmuutta tipahtamisen syystä ei saatu kuin vasta maalissa. Aivan verisenä saapui mies vaihtoon kuitenkin hienosti taistellen. Hän oli kaatunut erittäin jyrkässä alamäessä olleessa kivikossa ja lyönyt polvensa kiviin.

Onneksi pahemmalta vältyttiin ja velipoika Panu pääsi tavoittamaan kärkeä noin neljä minuuttia jäljessä. Panu juoksi nuoresta iästään huolimatta hienon juoksun nostaen Terän 12:ksi. Hän jatkoi näin koko kevään hienoja juoksujaan ja muutaman vuoden sisällä on Panulla mahdollisuudet aivan huipulle saakka.

Viidennellä osuudella Terän viestiä vei myöskin vasta 18-vuotias Jarmo Myllys. Jamille viikot ennen Jukolaa olivat tuskien taivalta sillä polvessa ollut rasitusvamma oli estänyt terhakkaan harjoittelun joka oli olla esteenä koko osallistumiselle. Jamilla on kuitenkin kokemusta iästään huolimatta. Varman suunnistuksen jälkeen Jami antoi viestin Jyrki Saarivaaralle 35:nä.

Jyrkillä oli edessään kova pala. Vauhti oli pidettävä kovana eikä pummeja saanut tulla, jos mieli nostaa joukkuetta ylöspäin. Pummeja ei tullutkaan ja vauhdikkaasti Jyke veti loppusuoran 18. aivan parin vuoden takaisen pohjoismaisen mestarin kannassa.

Ankkuri Kari Häkkisellä oli edessään 14,5 km pitkä osuus, jolla oli nousua lähes 500 metriä. Edellä lähteneillä joukkueilla oli lähes kaikilla maajoulkkuemiehiä ankkureinaan. Varmasti suunnistaen hän toi Terän maaliin sijansa pitäen eli 18:na.

Terän edellä oli kaksi ruotsalaista ja norjalaista joukkuetta sekä Tsekkoslovakian maajoukkue. Suomalaisia joukkueita kiilasi edelle 12. Sijoitukseen teräläiset olivat tyytyväisiä vaikka tavoitteena olikin ollut edellisvuoden sijoituksen 14. parantaminen.

Voitot Susiviestissä ja Karhuviestissä peräkkäisinä päivinä keskikesällä olivat vakuuttava näyte nelikon Aave, Pulu, Kaapro ja Oopee varmuudesta. Karhuviestistä Läsi-Savo raportoi seuraavasti 30.6.1980:

Terä viiltää!
Vaajakosken Terän loppua kohden tasaisesti koventunut vauhti toi nuorelle joukkueelle komean voiton Karhurastien miesten viestissä sunnuntaina Mikkelin mlk:n Rantakylässä. Anttolan Urheilijoiden ykkösjoukkue ei kolmatta sijaa alempana keikkunut missään vaiheessa, mutta joutui antamaan periksi lopulta lähes 11 minuutin erolla. Joutsenon Kullervon ykkösjoukkue nousi viimeisellä osuudella kolmanneksi ja jätti Mesikämmenet neljänneksi.

Miesten viesti oli ensimmäisellä osuudella vielä hyvin taainen. Lappeen Riennon Juha Heimala etsi viimeistä rastia muita kärkimiehiä vähemmän ja karkasi ensimmäisenä vaihtoon. Anttolan ykköjoukkueen Markku Modig lähetti Kari Karrin takaa-ajoon 46 sekunnin päässä. Länsi-Saimaan Rasti, Vaajakosken Terä ja väärän rastileiman vuoksi hylätty Savitaipaleen Urheilijat olivat seuraavina yhdessä rypäleessä. Vajaan kahden minuutin päässä tulivat Kangasniemen Kalske, Juvan Urheilijat I ja Joutsenon Kullervo II.

Toisella osuudella Vaajakoski otti oman paikkansa kärjessä ajalla 1,46,58. Anttola oli 12 sekunnin päässä ja sen niskaan hengitti 10 sekunnin erolla hyvin noussut Mesikämmenet. KaIske oli neljäntenä kolme minuuttia Mesikämmenistä.

Kartantekijänä leipänsä hankkiva Kari Häkkinen venytti Terän johdon vaihdossa yli neljään minuuttiin. - Viitosrastia hain pari minuuttia, mutta muuten meni mukavasti, sanoi tyytyväinen Häkkinen ja kiitteli karttaa. - Kartta on hyvää B-luokan tasoa. Mesikämmenet ja Anttola vaihtoivat toisena ja kolmantena vain 40 sekunnin erolla, mutta neljäntenä ankkuriosuudelle lähtenyt Vehkalahden Veikkojen II joukkue oli hävinnyt Anttolalle yli kahdeksan minuuttia. Olli-Pekka Kärkkäinen toi hyvävoimaisena Terän maaliin voittajana ja ero oli kasvanut kolminkertaiseksi kakkoseen.

Lauantai ei painanut

Terä voitti lauantaina Joensuussa Susi-viestin yhden sekunnin erolla Anttolaan, mutta Olli-Pekan mukaan tämä kilpailu ei vaikuttanut poikien juoksuun millään tavalla. - Tänä aamuna päätettiin yhdessä, että eilinen unohdetaan, eikä kaksi perättäistä kilpailua ollut liikaa, koska osuudet olivat lyhyitä. - Nyt meiltä kaikilta meni paremmin kuin Susi-viestissä, jossa jokaiselle tuli pummeja.

Vaajakosken Terän joukkue on suunnistusta ajatellen nuori: Ari Saarivaara on 26, Kari Häkkinen ja Jukka Pukkila ovat 23-vuotiaita ja kuopus OlIi-Pekka Kärkkäinen 22-vuotias.
Vasemmalta Pulu, Aave, Kaapro ja ankkuri Oopee

Miesten pronssisija meni Joutsenon Kullervon ykkösjoukkueelle ankkuri Veikko Kovasen otettua kiinni vaihdossa yli yhdeksän minuutin päässä olleen Mesikämmenien kokeneen Veikko Pallarin. Anttolan ankkurin Veli Kovasen kaksoisveli Veikko tavoitti Pallarin 11. rastilla ja meni saman tien menojaan.


SM-viestissä Joensuussa Terä oli 6 huikean kolmen viimeisen osuuden ansiosta. Aloituksessa säheltäneen Oopeen (71) jälkeen Aave (22), Kaapro (12) ja Pulu juoksivat nopeammin kuin voittaja Iisu. Ankkuriviestistä kotiin tuotiin kolmas sija. Myös maajoukkuetehtäviä alkoi pikkuhiljaa siunaantua. Juke oli ollut jo edellisenä vuonna maaottelussa Bulgariassa ja vuoden 80 keväällä Unkarissa. Piirissä oltiin jo täysin pitelemättömiä, viestit voitettiin sekä miesten että nuorten sarjoissa. Henkilökohtaisissa kilpailuissa eräs Seppo Rytkönen aiheutti vielä kiusaa.

Vuosi 1981 piti olla entistä mairittelevampi Terälle. Tiomila ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaan vaan Terä haparoi lopputuloksen 90. Kesän päätavoite Jukolankin meni läskiksi jo ensimmäisellä osuudella, kun Juke katosi ykkösrastin piikkipaikalta kakkosrastin peränpitäjäksi. Kura-Jukolan katastrofin loppusaldo oli 60. Susiviestissä sentään pidettiin uhkaajat takana, voiton ratkaisi tällä kertaa Oopee upealla toisen osuuden juoksullaan. Keskisuomalainen kirjoitti viestistä 29.6.1981 näin:

Terän täysosuma Susi-viestissä

Todelliseen Vaajakosken Terän triumfiin päättyi sunnuntaina Selkienvaaran vaativissa maastoissa Joensuun lähistöllä kamppailtu XIX Karjalan Susi-viesti seuran napatessa voitot molemmissa miesten sarjoissa. Neliosuuksisessa A-sarjassa Terä uusi joukkueellaan Ari Saarivaara -Olli-Pekka Kärkkäinen - Kari Häkkinen - Jukka Pukkila viimevuotisen voittonsa ylivoimaiseen tyyliin peitoten toiseksi sijoittuneen Helsingin suunnistajien ykkösjoukkueen lähes 14 minuutilla. Sen sijaan B-sarjassa Terä nousi Rauno Liimataisen ja Hannu Väätäisen alkutyön jälkeen kärkeen, ohi Lieksan Rastin vasta ankkuriosuuden viimeisellä rastilla Martti Häkkisen erinomaisen juoksun ansiosta.

Miesten pääsarjan 4x8,5 km:n viestin sähäkällä avausosuudella rynni kärkeen kaksikko Juhani Jetsonen (Kuop. Suunn.) - Pauli Kärnä (Nurm. Sepot), mutta hyvässä tuntumassa vajaat kaksi minuuttia jääneenä viiletti vaihtoon neljän miehen letka mukanaan mm. Angelniemen kokenut maajoukkueratsu Seppo Väli-Klemelä sekä Vaajakosken Ari Saarivaara. Varsin tarkat rastit peitteellisessää ja paikoin melko hidaskulkuisessakin maastossa olivat pyöräyttäneet kärkeäkin melkoisesti, ja niinpä avausosuus vei parhailtakin aikaa noin 67 minuuttia.

Jo toisella osuudella alkoi ilmassa väreillä ratkaisun makua. Vaajakosken Olli-Pekka Kärkkäinen pamautti nimittäin hajontaosuutensa rautaisesti aikaan 61.30 ja karkasi samalla yhdessä Helsingin Suunnistajien Tuomo Mattilan kanssa noin viiden minuutin päähän takaa-ajajistaan.

Kun Terän kolmantena lenkkinä ampaisi matkaan vuorenvarma viestimies Kari Häkkinen, uskoivat monet ratkaisevan irtioton myös Helsingin Suunnistajiin tapahtuvan tällä osuudella. Näin myös kävi, sillä jo ratansa puoliväliin mennessä 'Häkä' oli tempaissut selvän eron HS:n Matti Niemelään ja kykeni lopun pummailuistaan huolimatta ehtimään vaihtoon pari minuuttia ennen helsinkiläistä.

Vaikka Terän ankkuri Jukka Pukkila lähtikin taipaleelleen rauhalliseen tapaansa lähes lönköttelemällä karttaa jo alkuviitoituksella lukien, oli miehen menossa metsässä toinen tahti: ero perässätuleviin oli jo väliaikarastille ehdittäessä venähtänyt kymmeneen minuuttiin! Lopun pohjoiskarjalaismaastoissa ennenkin hyvin menestynyt (mm. viimevuotisen Joensuun SM-viestin ankkuriosuuden nopein) teräläinen otti jo varman päälle, mutta lisäsi kuitenkin etumatkansa HS:n ankkuriin Veli-Matti Salmenkylään 13,50 minuuttiin savonlinnalaisen Olavin Rastin kiriessä maaliin kolmantena reilu minuutti HS:sta. Näin Terä uusi suvereenilla tavalla viimevuotisen voittonsa ja kiertopalkintona kulkeva kelopuusta veistetty susi joutui poistumaan vain hetkeksi Joensuuhun palatakseen taas - ainakin - vuodeksi Vaajakoskelle.


Ja SM-viestistä tuli edellisvuoden tapaan sija 6. Henkilökohtaisella puolella maininnan arvoisia ovat Juken kaksi katsastusvoittoa ja SM-pronssi sekä Oopee Kärkkäisen piirinmestaruus Palokassa. Keskisuomalainen uutisoi voiton kissan kokoisin kirjaimin. Edellisvuoden Suomen Mestari Seppo Rytkönen jäi ilman mitalia tässä kahinassa. Viikkoa myöhemmin Oopee kirjaututti toisen megaotsikon samaan lehteen.
Oopee on Keski-Suomen kingi!Oopee osaa yölläkin!

Terä ottaa kurssin huipulle

Voiko sen paremmin sanoa? Vuosi 1982 oli uudistusten vuosi. Terän verkot kalastelivat syvistä vesistä ja isolla silmäkoolla. Ja saalista saatiin, joukot vahvistuivat kertaheitolla, kun seuraan asteli Sumiaisten suuri poika Seppo Ryde Rytkönen, Olavin Rastin junioritykki Jukka Kabanossi Kapanen sekä Pohjanmaan liukas joutsen Timo Svahn. Seuran valmennus- ja manageritoimintaa oli uudistettu myös pontevasti vuosien varrella. Paavo Pate Rahkila seurasi fyysisen kunnon kehittymistä kauden aikana erilaisilla mittauksilla ja Esko Etikka Tikka sähläili suunnistuspukujen ja toppatakkien välimaastossa. Keskisuomalainen kirjoitti Terän hankinnoista:

Miesten puolella eniten vahvistui kuitenkin Vaajakosken Terä, vaikka neuvottelut osaltaan kariutuivat. Jo pitkään ounasteltu Seppo Rytkösen siirtyminen Terään on nyt totta. 23-vuotias Rytkönen uskoo kehittyvänsä viestejä juoksemalla - siinä syy seuranvaihtoon. Meriittejä miehellä on: MM- ja PM-pronssia viestissä, henkilökohtaiset SM-kulta 1980 ja hopea 1981. Kuopiossa opiskeleva Rytkönen on tähän asti edustanut Sumiaisten Kuntoa. Rytkönen on kaivattu viestien ratkaisija Terälle, joka joukkueena on tähän saakka ollut hieman liian tasapaksu.

Savonlinnalaisesta Olavin Rastista Terään siirtyy Jukka Kapanen, 22. Kapanen on ollut nuorten maajoukkueen vakiokalustoa ja on erittäin varma suunnistaja. Liikunnalla opiskeleva Kapanen on parhaimmillaan juuri viesteissä, ja rutiinia on ORa:n vuosilta. Kapanen valittiin tänä vuonna Suur-Savon piirin parhaaksi miessuunnistajaksi.

Juoksuvoimaa Terään tuo Vaasasta Timo Svahn, 25. Mies oli viime kevään SM-maastoissa 15km:llä 15 ja voitti joukkuekultaa, lisäksi hän oli JKU:n joukkueessa voittamassa Aurinko-viestin. Nuorten sarjoissa Svahnilla on hyviä sijoituksia suunnistuksen SM-kisoissa. Edelleen Terään on tullut Järvempään Palosta Hannu Keränen, 24. Keränen juoksi keväällä mm. Tiomilassa Palon 1-joukkueessa.

Terä on ollut keskisuomalaisittain voittamaton viesteissä vuodesta 1978. Entisilläkin miehillä seura on vakiinnuttanut paikkansa viestisuunnistuksen "10 kärjessä-listalla" kotimaassa. Vaikka kansallisten viestien voittoja onkin useita, on täysosuma vielä edessäpäin. Ensi kaudella sitä lähtee jahtaamaan vahvistusten ansiosta ehkä suomalaisittain vahvin yhdistelmä. Joukkue on nyt saanut välttämätöntä ratkaisuvoimaa loppuosuuksille.


Tiomilaa lähdettiinkin ensimmäistä kertaa valloittamaan tosissaan. Eskilstunassa juostusta viestistä tulikin suomalaisjuhla. Juhlijana oli kuitenkin Liedon Parma ja Hannu Kottonen. Terä viilsi alkuviestin kärkiletkassa, pitkältä yöltä Timo Svahn "melkein" tuli ensimmäisenä, mutta liukkaalla nurmella kaatui viitoituksella ja eräs Tullingen mies pääsi kuittaamaan meidät. Terän menestys kilpistyi kuitenkin Kaapron venyttelyn taidonnäytteeseen 7 osuudella. Kaapro puhkaisi kompassinsa omalla piikkarillaan ja ero kärkeen venähti liian suureksi. Myöskään kevään jumissa ollut Ryde ei onnistunut täysin ankkuripätkällä.

Jukolaan Joensuuhun päätettiin ottaa uusi taktiikka varakompassien lisäksi. Lisää itsevarmuutta oli tuonut Hesarin ennakkojuttu:

Vaajakoski suurin suosikki
Suunnitelmallisuus alkaa tuoda tulosta


Jukolan voittajaehdokasta kysyttäessä ensi viikonvaihteen kisaan vilahtaa useimmin Vaajakosken Terän nimi. Erinomaisesti menneet tarkkailut ja katsastukset viestinviejiltä tänä keväänä roikkuvat suosikin paineina keskisuomalaisten harteilla.

Muutaman vuoden suunnitelmallinen harjoittelu ja säännöllinen testaus on alkanut näkyä ja se on tulosten perusteella huomattu. Monen joukkueen päätavoite vuosittain on juuri Jukolan Viesti, mutta teräläisten katse on menestyksessä kauempana: kansainvälinen kärki. Teräläisseitsikko juoksee Joensuun maastoon ihmeemmin löysäämättä ja herkistelemättä. Juonikas suppamaasto on kuitenkin kaikille tuttu. Kenelle kilpailuista, kenelle viime viikonvaihteen tutustumisreissun kautta.

Luottopekkana Terän joukkueessa rasteilee Kuopiossa talonrakennusinsinööriksi opiskeleva Seppo Rytkönen, jolle menestys pohjoiskarjalaismaastossa ei olisi mitään uutta. Kuusi vuotta sitten Seppo oli hopealla ja vuotta myöhemmin pitkällä matkalla pronssilla nuorten sarjassa samassa maastossa. "Kyllä meillä on erinomaiset mahdollisuudet tulossa, sitä on turha kieltää. Haksahdukset tietysti on aina peikkona odotuksissa", Seppo ennakoi mahdollisuuksia. Rytkösen ansiolista piteni kaksi vuotta sitten, kun hän voitti miesten sarjassa Suomen mestaruudet Kontiolahdella. Viime vuonna sija tipahti pykälällä. Kansainvälisesti paras saavutus on viime syksyinen viestipronssi Sveitsin MM-kisoissa. Tämä vuosi Sepolta on myös alkanut hienosti Ikaalisten tarkkailuvoitolla.

Teräläiset täyttävät maajoukkueen

Vastavalitut edustusjoukkueet vilisevät teräläisiä, kun Jyrki Saarivaara ja Seppo Rytkönen juoksevat Tanskan maaottelussa varamiehinään Jukat Kapanen ja Pukkila. Viimeksimainitut suunnistavat myös DDR:ssä. 24-vuotiaalla metsätyönjohtaja Jukka Pukkilalla menestys alkoi Rytkösen tavoin Joensuun maastoista nuorten voitolla 1976. Silloin Jukka ei vielä tiennyt, mitä totinen harjoittelu on. "Suomalainen suunnistustaso on huono, että kotimainen menestys ei vielä takaa hyviä sijoja kansainvälisesti. Ruotsalaiset esimerkiksi juoksevat lamppu otsassa läpi taiven ja se näkyy tuloksissa", Jukka toteaa. '

Olavin Rastia ennen edustanut Jukka Kapanen nousee Pukkilan ja Rytkösen lailla hiljalleen kohti maailmanmenestystä, mutta suurlupaus on joukkueen kuopus, Jyrki Saarivaara. Hän oli Savonlinnan katsastuksissa toinen, samojen kisojen kahdeksantena oli Terän OlIi-Pekka Kärkkäinen. Jukolan kisan seitsemäs mies Terän joukkueessa on Kari Häkkinen, jota muut pitävät joukon puuhamieheä.

Poikien puhuessa mahdollisesta menestyksestä, manageri Esko Tikka pistää pojille jäitä hattuun. Hänen mukaansa on suomalaisilla vielä pitkä matka pohjoismaiseen ja maailman kärkeen nimenomaan harjoittelussa. "Ruotsalaisilla ja norjalaisilla on vähintään kymmenen luunkovaa tyrkyllä meidän seitsemän sijasta joka joukkueeseen. Ruotsalaiset kulkevat kuin veturit kartta kädessä, kun taas norjalaiset voivat harjoitella tunturinrinteillä ilman vauhtia hidastavia peltoja ja teitä," Tikka kertoo. Tikka varoittaa myös muita suomalaisia odottamasta voittoa tajottimelta. Joensuussa eivät menesty pintakuvasuunnistajat. "Lieto, Ikaalinen ja Kangasala ovat pahoja, mutta pahemmilta tuntuvat ruotsalaiset OK Ravinen ja Almby sekä Norjan Sturla", Tikka laskeskelee.

Olivat ruotsalaiset ja norjalaiset kuinka kovia tahansa, vaajakoskelaisten kunto ei ainakaan petä. Koko kerman kunnon kehitystä on pari vuotta tarkkaillut jyväskyläläinen tutkija Paavo Rahkila, joka on ottanut pojista maitohapponäytteitä sekä tehnyt rasvalatauskokeiluja. Fyysisen kunnon silmälläpidon ohella Rahkila on pyrkinyt muuttamaan teräläisten asenteen harjoitteluun. Enää eivät hänen suojattinsa lähde kilpailuihin vain tapaamaan kivoja kavereita, vaan harjoittelevat verenmaku suussa päästäkseen suunnistuksessa yhä parempaan menestykseen.


Tämä lippu heiluu vielä - uskokaa tai älkääTavoitteena oli roikkua kolme osuutta kärjen mukana ja ratkaista sen jälkeen viesti kahdella lyhyimmällä osuudella Kabanossin ja Ryden toimesta. Yön pimeinä tunteina ero keulassa dominoineeseen Sturlaan venähti kuitenkin liian suureksi (alussa Arne Fossheim, PM-mestari Helge Stubberud ja MM-kingi Öyvin Thon) ja tykkimme joutuivat karkumatkan sijasta kelaamaan 16 minuutin eron kiinni. Ryden viidennen osuuden juoksu hakee edelleen vertaistaan Jukolan historiassa: 8 kilometrillä muille tuli turpiin vähintään 4 minuuttia... Juke pääsikin kärjessä 6 osuudelle yhdessä Sturlan Egil Iversenin kanssa. Kommentti lähtöviitoituksella oli "Kyllä mä ton hoidan, Sturlalla loppui miehet" saattoi olla hiukan yli-itsevarma, voittihan Egil Norjan mestaruuden miehissä tuona vuonna. Norjalainen hapuili kuitenkin hiukan yhteistä kakkosrastia ja sen jälkeen edettiin metsässä tasatahtia Egilin pysytellessä minuutin perässä. Radion väliaikarastilla tosin hukattiin norjalainen ja hetken kisakeskuksessa luultiin, että Terä on karannut ratkaisevasti vastustajiltaan. Pulu lähti metsään päättäväisesti piikistä ankkuriosuudelle. Kovassa paineessa ei ensimmäinen rasti kuitenkaan meinannut antautua, joten Sturla ja Ravinen pääsivät kuittaamaan. Lopussa Pulu kuitenkin nyrjähtäneestä nilkastaan huolimatta hoiteli norjalaisen maailmanmestarin ja Terä pääsi nauttimaan ensimmäisestä todellisesta suurkisasaavutuksesta, Jukolan kakkossijasta ja vihdoinkin saatiin Keskisuomalaiseen norsun kokoiset otsikot.
Juke tuo - Pulu lähtee

Keskisuomalaisessa Veli-Matti Häkkinen kirjoitti:
Terä teki sen mitä odotettiin ja jotkut jopa pelkäsivät. "Pelkureita" olivat tietysti pahimmat vastustajat, mutta muitakin - jopa maakunnan väkeäkin. Sillä totuus on, että Terän "yrityskuva" ei kaikkia miellytä. Tällaiset menestykset ovat kuitenkin koettava myös Keski-Suomen suunnistukselle suurena edistysaskeleena. Sillä mitä PR:ää lajille tuo pysyminen suuressa tuntemattomuudessa?

Pienemmissä viesteissä menestystä tuli tasaisesti. Piirin viestit olivat seuran sisäisiä kilpailuja paremmuudesta. Pihtiputaalla juostiin legendaarinen pm-viesti, jossa ylivoimaiset teräläiset leikittelivät muiden kustannuksella voittomarginaalin noustessa kahden joukkueen turvin yli puolen tunnin.
Tässä vaiheessa alkoivat muut keskisuomalaiset olla käärmeissään
Viestin loppuratkaisu kuuluu historian kauneimpiin. Voitosta taistelivat Pulu ja Oopee Pulun viedessä ja Oopeen vikistessä. Viimeiselle rastille Pulu pudottaa kuin telkkä pönttöön, kääntyy ja onnittelee kätellen Oopeeta voitosta. Pululla oli viimeisellä toinen hajonta...

Vuosi toi myös muuta menestystä, Juke voitti nuorissa Pohjoismaisen Mestaruuden viestissä ja oli 5. henkilökohtaisessa. Myös Oopee ja Ryde juoksivat PM-kisat. Jukelle SM-voitot tulivat pitkiltä ja yöltä. SM-pronssia lisäksi henkilökohtaisesta ja miesten viestistä joukkueella Kaapro-Juke-Ryde-Kabanossi. Kevään tarkkailukilpailussa Ryde vei ylivoimaisen voiton.
Maajoukkue Terästä!
Kevään maaottelukatsastuksissa Savonlinnassa Terä valtasi ryminällä maajoukkuepaikat. Ryde ja Juke Tanskaan A-maaotteluun, Martti Touho Häkkinen B-maaotteluun, Kabanossi ja Pulu Saksaan B-maaotteluun. Miesten loppurankilla Terän Jukola-seitsikko mahtui 39 joukkoon: Ryde 7, Oopee 10, Juke 14, Kaapro 17, Kabanossi 24, Pulu 25 ja Svahn 39. Näistä mahtavimman nousun teki Iso-Killeri Oopee, edellisvuoden sija 175 vaihtui sijaan 10. Tähän ei pysty Carstenkaan.

"Kova joukkue Keski-Suomesta"

Vuosi 1983 jatkui siitä, mihin edellinen jäi. Terä taisteli Tiomilassa osin uusin osin lainavoimin. Seuraan oli tullut vahvistuksena Hartolan Voimasta Eino Eikka Havas sekä rajuvauhtinen Jukola-voittaja Kimmo Rauhamäki. Tappiolistalle kirjattiin Ryden paluu Sumiaisiin. Tiomilassa Pulun nilkkavaivojen vuoksi paikan auringosta sai myös sveitsiläinen maaottelumies Markus Stappi Stappung. Ja hyvin Terä viilsi Tiomilassa. Koko viestin kärkikahinoissa keikkuen viesti huipentui ankkuriosuudella, jossa Kimmolla piti olla elämänsä paikka ratkaista tilanne Terälle. Reitinvalinta toiseksi viimeiselle rastille koitui kuitenkin kohtalokkaaksi ja Terän nenän edestä voiton vei Kalevan Rasti.

Murskavoiton nautintaa
Piirin viestissä saatiin historian suurin murskavoitto, kun 4-henkisessä viestissä Terän kolme joukkuetta oli 8 minuutin sisällä ja neljäs joukkue jäi legendaarisen tunti 13 minuuttia mitalista.

Jukolaan lähdettin edellisvuoden sijan parannustavoite mielessä. Neljännellä osuudella haparoitiin sen verran, että Vehkalahti pääsi tavoittamattomalle karkumatkalle. Lopputuloksena upea kolmas sija, joka tuntui tosin monesta lievältä petokselta. Olihan Eikkakin jaellut kisakeskuksessa arpalippuja suunnistavalle kansalle: "Kuka tulee toiseksi Jukolassa?"

Vielä vääntää Terä
Muuta menestystä tuli tasaiseen tahtiin. Hämeen rastiviestissä aloitettin HRV-voittojen sarja. SM-viestissä kämmäröitiin jälleen kärkipaikalta ykkösjoukkue hylättyihin. Ainakin Kimmolle se oli erittäin kova pala. Terä sai ensimmäistä kertaa miehen myös MM-kisoihin, Kabanossin upea katsastusvoitto vei miehen Unkariin. Jukekin oli katsastuksissa neljäs, palkkioksi tuli kuitenkin vain kotiin jäävän varamiehen homma.
Kabanossi - hattu, kitara ja mies
1984 oltiin Jukolassa 8, mutta tulos tuli enemmän rutiinilla kuin palolla. Seuraavina vuosina sijat alkoivat pikkuhiljaa hiipua... paitsi piirin viestissä, jossa vuonna 84 tuli jälleen kolmoisvoitto. Myös HRV voitto saatiin.
Vielä tämänkin kerran tuuletettiin

Laskukausi

Ison voiton puuttuminen alkoi puuduttaa joukkoja. Terässä urheilla jaksoivat lähinnä uudet tulokkaat Asikaisen Pete ja Petteri Kähäri. Vuonna 1988 päätettiin pistää pillit pussiin ja liittyä mukaan Jyväs-seudulle perustettuun uuteen seuraan S-941:een. Vaajakosken Terän suunnistus vaipui koomaan 12 vuoden ajaksi.      English

  etusivu
  keskustelu
  kartat
  tulokset
  yhteystiedot
  kuvapankki
  hall of fame
  testirata
  vanhaa kamaa
  kalevan kierros
  LETSRun
  KurkoCup

Descom

Metsä group

InPlace

Keskimaa

Asuntomessut 2014

Martin Bencher

Midare

Jyväsrakenne

Relator

Kakkonen yhtiöt

Balentor

Peurunka

noname

noname


Keltamäki


Harvest


Kariteam

Pasi Ikonen
Jani Lakanen
Anders Nordberg
Hevoskuuri
SuunnistusNet
Alternativet
OPN | World of O
Kisaweb
K-S Suunnistus
Suunnistusliitto
OGraphApplet
GPS-seuranta
SOFT | IOF
S-JKL | Xe4
ViPa | MuuRa
Suunnistuslukio