terä
29.9.2010
UUDET HAASTEET KESKISUOMALAISEN HUIPPUSUUNNISTUKSEN PARISSA

Olen ottanut muutoksen lämmöllä vastaan, vaikka helppoa se ei ole ollut. Siirtyminen urheilijasta, joka keskittyy omaan itseensä, valmentajaksi, joka keskittyy urheilijoiden kehittämiseen, on pieni askel suomalaiselle huippu-urheilulle, mutta iso harppaus pienelle huippu-urheilijalle. Haastetta riittää tulevaisuudessa monessakin suhteessa, mutta henkilökohtaisesti urheiluun keskittymisen ollessa priorisoinnissa ykkösenä, on helppoa elää. Sen sijaan siirtäminen urheilu suoraan perheen ja työn taakse priorisoinnissa vasta kolmannelle sijalle vaatii asian kohtaamista perusteellisesti tunnetasolla. Hyppäykseni ei toki ole valtava, sillä olen pohjustanut päätoimiseksi valmentajaksi siirtymistä jo kahden vuoden ajan, mutta MM-projektin jälkeen hyppäys oli hetkellisesti melkoisen suuri.

Piti siinä jopa parit itkut tirskasta, vaikkei mies sellaista yleensä julkisesti voi myöntää. Parempi kuitenkin itku pitkästä ilosta kuin a:lla alkavan aineen kittaaminen alas kiduksiinsa. On helppo ymmärtää urheilijoita, jotka uransa jälkeen kääntyvät tuhon tielle, sillä huippu-urheilu tarjoaa niin paljon upeita fiiliksiä ja mahdollisuuden keskittyä pelkästään itseensä. Kuten lienee tässä elämässä joka asian suhteen, niin hyppäys huippuhyvästä pohjamutiin voi olla hiuksen hieno rajapinta. On vain tunnistettava oma tilanteensa ja jo huippu-uran aikana etsittävä elämälleen syvempää tarkoitusta kuin urheilutulosten tekeminen.

Huippusuunnistajaksi kasvaminen tarjoaa kuitenkin hienon mahdollisuuden pienelle ihmiselle ja siksi olen onnellinen, että saan jatkossa tehdä töitä huippusuunnistuksen parissa. Olen siis nuorten olympiavalmentaja Jyväskylässä, toistaiseksi tästä syksystä alkaen. Työhöni liittyy myös nuorten maajoukkuevalmennusta ja valmentajakoulutusta sekä huippusuunnistuksen kehittämistä yhteistyössä Suunnistusliiton ja Suomen Urheiluopiston kanssa. Tämä on hieno mahdollisuus, joka on avoimena ollessani tullut vastaani.

Päätyöni on kuitenkin huippuvalmentautuminen Keski-Suomessa asuvien suunnistajalupausten kanssa. Keskisuomalaisessa suunnistuskulttuurissa huipputekeminen on ollut Terän varassa ja osin Hankasalmen suunnistuslukion tukemaa. Paljon on haasteita, mutta nehän ovat vain mahdollisuuksia. Jyvässeudulla on osaamista ja uskon, että mahdollisuudet vahvaan huippusuunnistuskulttuuriin ovat olemassa. Suunta Jyväskylässä on tehty useamman vuoden ajan hienoa nuorisotyötä, jonka hedelmänä muun muassa Eeli Viholainen on 16-poikien rankiykkönen ennen SM-yötä.

Jyväskylässä on syksyn AV-testit 9.10. minun vetämänä. Silloin nähdään ensimmäistä kertaa Suomen kartalla, millainen positiivinen "rääkki" tästä päivästä tulee. Jos muiden alueiden suunnistajilla on vaikeuksia osallistua oman alueen AV-testiin, niin tervetuloa manna-lauantaina Jyväskylään. Tämä siis koskee pienten seurojen urheilijoita, jotka eivät pääse nauttimaan manna-tunnelmasta. AV-testipäivään on syytä valmistautua kuin tärkeään kisaan, sillä ihan lonkalta ei teräsmiehetkään selviä 5000m:n ratatestistä ja 10km:n maastotestistä saman päivän aikana.


-jani