Kurkopisteet
Spekuhärveli
KurkoCup ohjelma

1. osakisa:
Tulokset
Väliajat
Kartta ja hajonnat

2. osakisa:
Tulokset
Väliajat
Kartta ja hajonnat

3. osakisa:
Tulokset
Väliajat
Kurkorata
Kurkotarrata

4. osakisa:
Tulokset
Väliajat
Kurkorata
Kurkotarrata

5. osakisa:
Tulokset
Väliajat
Kartta ja hajonnat

6. osakisa:
Tulokset
Väliajat
Kurkorata hajonta A
Gubberata hajonta R

Suunta Jyväskylä

Vaajakosken Terä

Aikaisempia Kurkocuppeja:
Kurkocup 2006
Kurkocup 2005
Kurkocup 2004
Kurkocup 2003
Kurkocup 2002
Kurkocup 2001
Kurkocup 2000
Kurkocup 1999
Kurkocup 1998


Suuntaa matkalle!29.11.2007
Larry teki sen josta kaikki kurkoilijat haaveilevat

Kurkofinaalin tuloslistaa tarkasteltaessa moni erehtyy luulemaan, että sarjan voittajalla Larry Oikarisella petti finaalissa pokka. Näin ei kuitenkaan käynyt. Tosiasiassa Larry teki sen, mitä kaikki kurkoilijat haaveilevat vuodesta toiseen. Kurkosarjan voitto 69 pisteellä! Siinäpä tavoitetta monelle kurkoilijalle. Ens kauex.
I did it my way!
Finaalin ykkönen Jones Kahelin kampesi itsensä sarjan kakkostilalle. Eroa Larryyn ei jäänyt kuin 4 pojoa. Mahtaa harmittaa... Nandi Anttonen kolasi itselleen kolmossijan. Mikko Patana tupeksi kokonaisarjan GWS hylsyllä ja Kanavuoren väistöllä, muuten Mikko olisi ollutkin vaikea voitettava. Tuomas Karilla oli voiton avaimet vielä klo 18.00 käsissä. Jos Mädi olisi voittanut tänään ja Larry olisi ollut samalla sijallaan, Mädi olisi vienyt kurkosarjan 69 pisteellä ja finaalin voitolla... Ens kauel.

Superkauniiden sarjassa sarjan voittaja Laura Hokka ei lumihankeen vaivautunut. Voitto oli kuitenkin selvä. Sofia Haajanen nosti finaalin voitolla itsensä kakkoseksi. Sari Anttonen hukkasi varmalta näyttäneen mitalisijansa finaalin hylsyyn. Ens kauel...

Junnuissa Konsta Mehto piti kärjen kolmen voiton turvin. Topias jäi 6 pongoa ja vain kaksi viimeistä osakilpailua kirmannut (ja voittanut) Joona Viholainen reilun tukun lisää. Mistäs saataisiin uusia nousevia kurkoilijoita junnusarjaan lisää? Ens kauel.

Ja ens kauel järjestetään jo ainakin 15. kerran KurkoCup. Olisikohan jo sinunkin aika tulla mukaan?
29.11.2007
Lumi tuli ja hisumies!

Kurkofinaali käytiin ihanassa talvisäässä sinisen Roden kelissä. Uskomattoman hajontahässäkän seurauksena todelliselta kurkofiilikseltä vältyttiin ja useampi sai tällä kertaa maistaa myös omia yösuunnistustaitojaan. Voittaja finaalissa oli KurkoCup Grand Old man Jones Kahelin, joka pesi Mikko Patanan kolmella sekunnilla. Jonne Kahelin jäi Jonesille 9 sekuntia. Nandi Anttonen oli neljäs ja Jake Puttonen viides. Joka mies juoksi eri hajonnan...

Kurkottarissa mukana oli vain Sofia ja Sari. Sarilta meni koodit sekaisin ja Sofia kuittasi voiton. Gubeissa nopein oli ennakkosuosikki Ossi, tällä kertaa tosin tuli tukkaan junnujen Joona Viholaiselta. Voi voi, kun Joona olisi innostunut aloittamaan kurkoilun sarjan alusta asti.
Jones irvistääMikko irvistää enemmänSpekulaattorit
27.11.2007
Kyllä se on yhteislähtö!

KurkoFinaali tarjoaa perinteistä vääntöä mukavassa lumisessa Teräsmaassa. Lunta on noin 5-10cm. Jäljet näkyvät ja siksi finaali käydään ennakkokaavailuista poiketen yhteislähdöllä. Tarkkana pitää kuitenkin jokaisen olla, koska ratahässäkkä*16-hajonnoilla tarjoillaan yhdellä kartalla. Hajonnat juostaan 3,9 hehtaarin alueella, joten hylsyjä tulee varmasti värittämään lopputuloksia. Numerot 1-20 kannattaa painaa mieleen jo etukäteen. Joka toisella rastilla kun käydään kahteen kertaan.

Ratamestari on kuitenkin ollut tilanteen tasalla ja vienyt rastit metsään ilman lamppua ja kompassia. Jokunen saattaa olla myös oikeassa paikassa. Karttakin oli jäänyt kotiin. Yllätyksiä saattaa myös tuoda vuoden 2005 kurkoilusta metsään jääneet heijastimet. Rasteilta ei nimittäin löydy rastilippuja. Joten jos et löydä leimasinta heijastimen alta, niin voi voi.

Lamput kannattaa ladata kunnolla, koska finaalit juostaan yli keskimatkojen pituuksilla. Pitäähän sitä saada edes vähän rahalle vastinetta...
27.11.2007
Sittenkin yhteislähtö?

KurkoFinaali lähestyy! Urheilijat ja järjestelykoneistö hermoilevat tässä vaiheessa pienintäkin risausta. Taivaalta lappanutta lunta onkin tutkittu suurennuslasin alla huurteisissa olosuhteissa ja vaaka alkaa kallistua yhteislähdön suuntaan. Tasapuolisen kurkoilun turvaamiseksi pitää kaikki uran aukaisijat saada metsään yhtä aikaa. Tämä tietenkin aiheuttaa pieniä muutoksia ratasuunnittelussa. Minkä jälkeen mikään ei olekaan enää ihan tasapuolista. Mistään arpaonnesta nyt sentään ei ole kysymys... eli hyvät lahjukset voi osoittaa KurkoFinaalin järjestäjälle.
23.11.2007
Kurkofinaali hiihtotunnelmissa

Syksyn viimeinen kurkoilu käydään tutussa ja turvallisessa maastossa. Kilpailukeskus on Halssilan hiihtomaa. Kartta 1:9000 ja valmistusvuosi 2007. Väliaikalähtö 20/40sek väleillä, kärki lähtee lopussa.

Kisan erikoisuus on vuoden 2007 suunnistushenkilö Jarkko Ryypön ideoima hajontaratkaisu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pienen matkan kisasta sipaistaan polulla pienet kirivälit hajontaratkaisuna. Oheisesta kuvaparista selviää idea. Ohje suunnistajille on, että opetelkaa laskemaan 1-20 ennen kisaa. Siinä järjestyksessä rastit tälläkin kertaa leimataan.

Tämä käy lisärastilla alkumatkasta ja loppumatkastaTämä taas molemmat kerrat alkumatkasta
22.11.2007
Uusia naamoja kärkipaikoilla

Syksyn toiseksi viimeinen kurkoilu tempaistiin Tuomiojärven rannoilla lähes sprintti-hengessä. Kartan mittakaava oli 1:5500 ja vauhti väliaikalähdöstä huolimatta tapissa. Kovin suuri yllätys ei ollut se, että nopeimman ajan alle 5½ min km-vauhdilla kurkoissa laputti Nandi Anttonen. Ratkaiseva ero toiseksi tulleeseen Jones Kaheliniin syntyi pohjoisen perhosten ylipääsemättömän aidan läpäisystä, joka sai aikaan maalissa pientä porinaa. Tilanne oli kuitenkin kristallin kirkas, vaikka kartta oli sprintin ei sprintin sääntöjä noudateta. Kurkoilusäännöissä ylipääsemättömistä aidoista saa mennä yli, ali tai läpi. Kolmanneksi juoksi Juha Sorvisto.

Yhteispisteissä kärkitilaa pitää edelleen Larry Oikarinen joka on myös tukevasti kiinni koko kurkosarjan voitossa. Teoriassa kapuloita rattaaseen voivat vielä heittää Antti Anttonen, Tuomas Kari, Aapee Kaivosaari ja Jones Kahelin. Se tosin vaatii Larryltä täydellistä epäonnistumista tai hylsyä...

Kurkottarissa Merja Rantanen veivasi nopeimman ajan, Laura Hokka jäi lenkkitossuissaan 50 sekuntia. Laura Häsä sipsutti kolmanneksi. Kurkottarien pistetilanteessa Lauralla on vielä Larryakin parempi tilanne. Jos Laura ilmestyy lähtöviivalle, voitto on varma. Hylsynkin tapahtuessa pisteet riittävät Rantasen Merjan voittamiseen - vaikka Merja finaalin voittaisikin. Gubbesarjassa saatiin uusi voittaja, kun Esa Järvenpää jätti muut selvästi taakseen. Richard Van Camp paransi viime viikosta sijan ja gubbekärki Ossi Heikkilä oli kolmas. Pistetilanteessa Ossilla on sama tilanne kuin Lauralla. Mies lähtörivistöön ja mestaruus on selvä.

Junnuissa Joona Viholainen oli ensimmäistä kertaa mukana ja heti tuli voitto. Topias Peltonen jäi 2min ja Konsta Mehto vielä 2min lisää. Pistetilanne on Konstalla ja Topiaksella melko tasainen. Tosin voittaaksen sarjan Topias tarvitsee finaalissa voiton lisäksi jonkun muun Konstan edelle. Muuten tulee tappio pisteen erolla.

Joona vei junnutja Merja kurkottaret
Nandi ja Patana maaliin

15.11.2007
Larry ja Laura karkumatkalle

Syksyn neljännen kurkoilun alla näytti jo todella hyvältä. Klo 15.30 alkanyt jäätävä tihkusade muuttui klo 16.15 lumisateeksi ja tunnissa saatiin kaunis valkoinen valaistusapu Kanavuorenkin rinteille. Valitettavasti pahin pyry hellitti juuri ennen kurkoilun alkamista ja niinpä suunnistajat saivat juosta tosi mukavissa olosuhteissa. No ehkä ensi kerralla sääkin suosii järjestäjiä.

Päivän kisamuotona oli väliaikalähtö. Kohtuullisen tiukoilla väleillä tosin, koska koko 66 juoksijan sakki pantiin metsään 10 minuutissa. Tiukkoja lähtövälejä sävytettiin Kaaprohajonnoilla, joten pahimmilta jonojuoksuilta vältyttiin.

Kurkojen sarjassa pistekärki Larry Oikarinen tempaisi ekan piikin ja kasvatti etumatkaansa muihin. Eri aikaan eri hajonnalta tykittäneet Aapee Kaivosaari ja Tuomas Kari jäivät muutamia sekunteja. Jones Kahelin otti sijan 4 ja Petteri Huikko hienosti sijan 5. Kurkottarissa Laura Hokka kartoitti reilusti nelosrastia, mutta liikkui muualla reippaasti ja vei selvästi naiset. eSKon Heini Wennman jäi 7½ minuuttia. Maaret Rantanen uskalsi kelistä huolimatta paikalle ja oli kolmas.

Gubbe-sarjassa pistekärkipari Ossi Heikkilä ja Matti Autio kuumenivat menosta sen verran, että ottivat molemmat hylyn. Hylkyä annettiin myös Jaska Raennolle, joka kyllä kiersi FRWD:n mukaan radan oikein, mutta kun jäi pahus emit nollaamatta lähdössä. Armotonta menoa! Tuomarineuvosto pohtii vielä sakkopisteiden antamista moisesta leväperäisyydestä. Päätöstä voidaan odottaa kunhan ensin saadaan K. Räikkösen tapaus käsiteltyä. Voiton Gubeissa nappasi Tarmo Tyynelä ennen Timo Karhista. Riku van Camp oli kolmas, well done.

Junnuissa Topias Peltonen vei pisteet kun Konsta Mehto lipsahti lopussa väärälle uralle. Etumatka pisteissä on toki reilu edelleen.

Kärki spekuloi
Take vei gubetJa Laura kurkottaret

8.11.2007
Pais ja pitkä levy, lyömätön yhdistelmä
Merja Rantanen nopein kurkotar

Kolmanteen kurkoiluun saatiinkin sitten syksyn ensimmäinen vaalea kerros. Keli oli räkärexin ja hyvin kärjellä pito pysyikin hallussa. Kaksi ensimmäistä kurkoilua väliin jättänyt Pais Ikonen tuli härnäämään muita ja pitkällä levykompassilla varustettuna halkaisi liput näyttävästi. Voittomarginaali jäi kuitenkin pieneksi kun naapurihajonnan nopein Larry Oikarinen jäi lopulta vain 5 sekuntia. Aapee Kaivosaari otti pronssitilan. Kurkokärkeä pitänyt Pete Saari jätettiin tällä kertaa yhdeksänneksi. Uusi kärkinimi pistetilastossa onkin kolmannelta sijalta kärkeen ponnahtanut Larry ennen Peteä. Timbe Joensuu on kolmantena.

Kurkottarissa kärkeen kiilasi Merja Rantanen, jolle Marttiina Joensuu jäi 5 sekuntia ja Laura Häsä 22. Vaisusta juoksustaan huolimatta Laura Hokka jatkaa pistekärjessä, mutta Marttiina Joensuu on enää 3 pisteen päässä. Sofia Haajanen on kolmantena. Gubet vei toisen kerran peräkkäin pistekunkku Ossi Heikkilä ja junnuissa jo kolmannen voiton otti ainoana matkaan uskaltanut Konsta Mehto.

Kuhinaa rastilla

Valokuvia kurkoilusta Ynyn kuvapankissa

1.11.2007
Metsuri paras pystyvihreässä, Laura otti toisen

Toinen kurkoilu käytiin ihanissa Keljonkolmion maisemissa. Ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa kurkoilu käytiin väliaikalähtönä ratamestari Reymanin sokkelohajonnoissa. Hyvin koeajo onnistui, tällä kertaa kaikille saatiin tulokset ja useimmille myös väliajat. Illan nopein oli Lapuan Petri Saari jolle Lauri Oikarinen jäi 1.14. Kolmas oli tällä kertaa oikeat leimasimet löytänyt Timbe Joensuu. Samalla Suomen vikkelin metsuri kipusi kurkopisteissä kärkeen.

Erittäin kauniiden sarjassa Laura Hokka otti jo toisen piikkipaikan vaikka ajassa olikin toivomista. Toiseksi kiilasi Merja Rantanen - välillä tosin jälkikasvua lohdutellen - kolmas oli Sofia Haajanen. Gubet vei Ossi Heikkilä ja junnuissa jo toisen kerran Konsta Mehto. Tällä kertaa tosin isäpappa iso-H.Mehto oli selkeästi nopeampi.

Kuvia tokasta kurkoilusta. Klikkaa kuvaa, niin saat isomman version.
Kaikki eivät päässeet maaliinRuuhkaa rastilla
LauraPete
KonstaOssi


25.10.2007
Sorvisto vei miehet, Hokka naiset

Ensimmäinen kurkoilu pingottiin Paasivuoressa. Illan nopein oli Juha Sorvisto jolle Tuomas Kari jäi vain vaivaiset 10 sekuntia. Mikko Patana hiippaili kolmanneksi ennen Jones Kahelinia. Naisten näppärin oli Laura Hokka ennen Marttiina Joensuuta ja Heini Wennmania. Sankoin joukoin paikalle eksyneiden gubbemiesten vauhdikkain oli Matti Autio kolme sekuntia Ossi Heikkilän edellä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikki gubet saivat naisten kärkikaksikolta neniinsä. No, vielä on osakilpailuja jäljellä. Junnuissa Konsta Mehto otti selkävoiton Topias Peltosesta.

Kuvia ekasta kurkoilusta. Klikkaa kuvaa, niin saat isomman version.
Tulospalvelun elämän teki tällä kertaa hankalaksi joukko suunnistajia, jotka eivät olleet lukeneet kurkoilun ohjeita! Ohjeissa nimittäin lukee näin:
1) Lueta korttisi sisään. Tästä tiedetään ketkä jäävät metsään ja voidaan ryhtyä etsintätöihin.
2) Nollaa korttisi ennen lähtöä. Ja muista tehdä nämä osat 1 + 2 tässä järjestyksessä.
Tällä kertaa armon annettiin käydä oikeudesta, mutta ensi kerralla nimeltämainitsemattomat tunarit hylätään armotta. Keltaisen kortin saaneiden tuntomerkit selviävät väliaikatiedostosta.

Lukekaa ohjeita! Tulostakaa ne ja laittakaa yöksi tyynyn alle! Kopioikaa yhdet kappaleet vessaan, jotta voitte tutkia niitä joka kerta asioidessanne kyseisessä laitoksessa! Ajakaa ohjeet puhesyntetisaattorin läpi ja tallentakaa ne soittoääneksi kännykkäänne! Ottakaa kolmas kopio mukaan lenkille ja harjoitelkaa käsi-silmä koordinaatiota aina katulampun kohdalla! Ja lopuksi: noudattakaa niitä lukemianne ohjeita...

23.10.2007
Lisää ohjeita kurkoilijoille

Jossain tämän kauden kurkoilussa tullaan testaamaan uutta hajontasysteemiä, joka on varsinaisesti tarkoitettu pitkän matkan kisoihin perhosten korvaajaksi. Kurkoilussa systeemi tulee menemään siten, että kilpailijat lähetetään joko kolmen ryhmissä tai vaihtoehtoisesti 40sekunnin lähtövälillä yksinään. Jossain välissä tulee vastaan tierasti ja siihen liitetty hajontarasti, jolla käydään joko 0, 1 tai 2 kertaa riippuen hajonnasta. Vastaava hajonta löytyy toki toisenkin kerran ja siinä tasoitetaan hajonta. Tällä yksinkertaisella systemillä pystytään rikkomaan peesauskuviot ja siitähän kurkoilijat tykkäävät. Systeemistä saa jonkinlaisen käsityksen oheisesta kuvasta. Idean isä on Ryypön Jarkko eli Mr. Route Gadget. KurkoCup-organisaatio on tyytyväinen päästessään testaamaan tätäkin asiaa suoraa ihmiskokeilla ilman aikaavieviä simulointeja.

23.10.2007
Ohjeita toiseen kurkoiluun

Ensimmäinenkään kurkoilu ei ole vielä ohi kun jo ohjetta pukkaa toiseen starttiin. Sadistinen ratamestari, joka ei halua nimeään julkisuuteen, on viritellyt aikamoisen sopan kurkoilijoiden nieltäväksi toisessa osakilpailussa. Joka tästä selviää, ei todennäköisesti halua lähteä enää ensimmäiseen osakilpailuun. Reimanin ohjeet kannattaa lukea huolella, ettei tule matkalla äitiä ikävä. Lue ohjeet tästä.
Herkkua on luvassa monenmoista...
12.10.2007
Paasivuori aloittaa Kurkosarjan

KurkoCup 2007 ensimmäinen osakilpailu juostaan Paasivuoressa 25.10.2007 klo 19 alkaen. Totutusta poiketen tänä vuonna juostaan kurkoilut aina torstaisin. Toisesta osakisasta alkaen lähtöaika on klo 18. Luvassa on veretseisauttavaa kurkoilua eikä osakilpailuja perutä lumentulon vuoksi. Viime vuonna kurkoilijoita oli yhteensä 123, mutta eiköhän nyt panna luku komeasti paremmaksi! Tervetuloa!

Täältäköhän se leikki alkaa?

11.10.2007
Kurkocupissa tarjolla väliaikalähtöjä

Aikaisemmista vuosista poiketen on päädytty järjestämään osa Kurkucupeista ryhmäväliaikalähtöinä. Näissä kilpailuissa kolme kilpailijaa lähtee yhtä aikaa maastoon hajontalenkeille. Lähtöjärjestyksenä käänteinen ranki/kurkopistetilanne. Hajontalenkkien jälkeen saattaa lopussa olla myös pieni yhteinen osuus. Osa kilpailuista järjestetään edelleen yhteislähtöinä. Jännityksen säilyttämiseksi ei tietenkään etukäteen kerrota, millainen kurkoilu on aina vuorossa.

Näinkin se voi mennä

11.10.2007
Kurkocup 2007 käynnistyy!

1. to 25.10. klo 19 Paasivuori
2. to 1.11. klo 18 GWS
3. to 8.11. klo 18 Halkokangas
4. to 15.11. klo 18 Kanavuori
5. to 22.11. klo 18 Viitaniemi
6. to 29.11. klo 18 Kurkofinaali

Kilpailuohjeet:

Kurkocup on Suunta Jyväskylän ja Vaajakosken Terän järjestämä yösuunnistusaiheinen kilpailujen sarja, jonka kurkokilpailut järjestetään pääosin pimeässä metsässä.

Sarjat:

Neljä cupsarjaa, miehet (kurkot), naiset (kurkottaret), gubet (lerppakurkot) (yli 40-vuotiaat) sekä nassikkakurkojen sarja (alle 16-vuotiaat). Jos nassikoita on kovin vähän, tasa-arvon nimissä heidät yhdistetään kurkottarien kanssa samaan sarjaan.

Lähdöt:

Tapahtuvat osin yhteislähdöllä osin väliaikalähdöillä ilmoitettuina aikoina. Ole ajoissa paikalla ettet jää Kurkojunasta.

Matkat:

Kurkoilumatka on maastokohtainen 30-60min, joskus toki on pidempiäkin kurkoiluja nähty... Eli kilometreissä 4-7km. Jos maasto on lumen valtaama yli 5-10cm korkeudelta, niin silloin on suosittava polkurikkaita ja mahdollisimman turvallisen kurkoilun mahdollistavia kulku-uria. Erilaisia teemoja voi olla tänä vuonna myös tarjolla...

Rastit ja leimaus:

EMIT-leimaus. Kilpailijoiden on täten huolehdittava oma EMIT-kortti mukaan kilpailuun. Rastit on merkitty maastoon pääsääntöisesti heijastimella ja EMIT-leimasimella tai vastaavalla.

Toiminta kilpailupaikalla:

1) Lueta korttisi sisään. Tästä tiedetään ketkä jäävät metsään ja voidaan ryhtyä etsintätöihin.
2) Nollaa korttisi ennen lähtöä. Ja muista tehdä nämä osat 1 + 2 tässä järjestyksessä.
3) Käy oikeilla rasteilla kurkoilun aikana. Muista että jury on armoton, väärillä rasteilla käyneet hylätään kurkovarmasti.
4) Maalileimauksen jälkeen pura korttisi tietokoneelle (250-leimasin).
5) Ihastele miten alistit kavereita kurkoilussa!

Kartat:

Kartat ovat eri normein (mitaakaavat 1:2000-20 000) tehtyjä, erilaisten kartoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä maastosta (taideteoksia) ja kartoissa on valmiina ratapainatus ja joskus jopa rastimääritteet.

Opastus:

Opastus kurkoilupaikoille löytyy osakilpailuluettelon linkeistä, kunhan ne ehditään sinne upottaa.

Maksut:

Kurkokilpailukohtainen 4 euroa/kerta. Myynnissä on myös pahasti addiktoituneille kurkokorttia tasahintaan 20 €, joka sisältää kaikkien kuuden kurkoilukerran osanottomaksut. Joitakin hajanaisia kurkokortteja saatetaan myös jaella epämääräisin ei valoa kestävin perustein.

Palkinnot:

Kurkocupin yhteiskilpailussa kilpaillaan arvokkaista kiertopalkinnoista. Vuodelta 2006 kurkotitteleitä puolustavat Pasi Iko