Reippaasti pimeän puolella

Ihan(an) suolesta – Rela-Kurkon ennakot

Kurkokaravaani saa täyden kierroksen Jyväskylän ympäri täyteen kun Rela-Kurkon myötä vankkurit pysähtyvät Jyväskylän länsipuolelle legendaarisiin Vesangan kurkomaastoihin. Rela-Kurkon järjestelykoneisto haluaakin aivan aluksi kiittää Pekka Noposta, joka on järjestänyt neliökilometrin verran erittäin kurkoilukelpoista maastoa Suolijärven ympäristöön. Paikoin maasto on jopa niin kurkoilukelpoista, että kelpoisuutta mittaavasta asteikosta uhkaavat loppua numerot kesken.

tiheapystyvihrea

Muuten Rela-Kurkon konsepti onkin pitkälti viime vuodesta tuttu: uusi maasto, uusi kartta sekä uudet radat. Valitettavasti sen verran viime vuodesta joudutaan poikkeamaan, ettei kurkosarjassa ole tällä kertaa tarjolla ikivihreitä aloitusrasteja pelkästään siitä syystä, että Kinnasvuoren viheralueet ja suurimmillaan noin kahden metrin näkyvyys olivat liikaa jopa kartoittajan masokistiselle luonteelle. Toki kurkosarjalle on tälläkin kertaa tarjolla jotain erityistä, joten maksiminautinto on tarjolla vain kurkosarjassa.

Maaston puolesta video kertoo kaiken oleellisen. Emme siis viitsineet tälläkään kertaa viedä rasteja ikävään maastoon. Kartta sen sijaan täyttänee tiukimmatkin kurkovaatimukset, sillä ensisilmäyksellä suurta osaa kartasta peittää pystyvihreä. Radat on kuitenkin suunniteltu sen verran ovelasti, että ne pystyy selvittämään pääosin valkoisella alueella. Kivikkoakaan ei ole luvassa alkukiihdytyksen jälkeen. Tästä lienee osittain kiittäminen kauan sitten historiaan kadonneen Viitalan tilan väkeä, joka on ahkeroinut järjettömän määrän kiviä siisteihin riveihin Viitalanmäen päälle.

karttapalat

Metsä on alueella aktiivisen hoidon tuloksena varsin isoa ja väljää metsää, ja joillakin alueilla näkyvyys on toistasataa metriä. Toisaalta monin paikoin kasvaa sopivasti pieniä pöheikköjä, jotka ainakin yöllä rajoittavat mukavasti näkyvyyttä.

Kurkosarjassa Suolijoen (oikeammin puron) ylitystä tarjoillaan pariinkin otteeseen. Ylityksiin on sekä karttaan että maastoon ihan kuin vinkiksi merkitty ylityskohta, josta pääsee testatusti kiviä pitkin kuivin jaloin yli. Lisäksi ylityspaikan läheisyydestä voi päästä yli kuivin jaloin, mutta tätä ei ole mukavuussyistä testattu. Muualtakin voi yrittää jos tarvitsee ylimääräistä vilvoitusta, vinkkejä tehokkaaseen vesistön ylitykseen juoksun lomassa voi kysellä järjestelyorganisaation swimrun-vastaavalta. Muilla sarjoilla joen voi ylittää turvallisesti ja kastumatta tietä pitkin.

Lopuksi vielä oleelliset tiedonpalaset: yhteislähtö klo. 19:00 kilpailukeskuksen läheisyydestä. Kartta on A4, mittakaava 1:7500, käyräväli 5m, valmistunut reilu viikko takaperin, monivärinen ja paikoin varsin runsassävyinen suunnistuskartta. Varaa oma karttamuovi. Kurkoille tarjoillaan 6,2km, Gubeille 4,7km, Superille 3,1km ja Helpolle elämälle putkea 1,5km. Ja jotta vältytään valtavalta hylsysumalta, niin paljastetaan että alkumatkalla on viestihajontaa. Rasteja on siis metsä täynnä, enemmän kuin elokuun oravapolkukisoissa, eli tarkistakaa koodit ennen kuin leimaatte.

Kilpailukeskus löytyy Vesankajärventien varresta länteen poikkeavalta Soikkalan metsätieltä, jonka varressa on myös pysäköinti. Suosikaa kimppakyytejä. Matalapohjaisilla autoilla kannattaa ajella ensimmäinen alamäki metsätiellä hieman varovammin.

Tervetuloa vauhdikkaaseen Rela-Kurkoon!

One Comment

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()