Sensaatio löytö – Kurkoa jo 1800 luvulla!

Kurkoa jo 1800 luvulla – totta – kurkohistoria juontaa juurensa jo 1830 luvulle. Erä-Jorma (EJ) löysi todisteeksi maakunta-arkistoista kurkohajontakaavioita 1830 luvulta – selkeää salmiakki hajontaa.

Kovakuntoisia ovat silloin olleet n. 30km rastivälejä – no eipä ole muutenkaan silloin liian kiirettä ollut. Löydöstään innostuneena EJ alkoi viime talven synkkinä öinä piirtelemään mahdollisimman tasakylkisiä kolmioita, mutta sitten iski Kurko organisaatio – salmiakit ja kieputtelut pannaan – jotain hemmetin viestihajontoja vaan…
EJ masentui – eikö millään ole enää mitään väliä. No, Kurko organisaatio eli hetkessä ja onnistui motivoimaan EJ:tä: lahjoitti laatikon pohjalla lojuneeseen GPS laitteeseen uudet patterit ja vakuutti, että parhaat maastot jätetään aivan kauden loppuun !!
Siitäkös EJ innostui – pohjakartalle tallentui sateisena syksynä 2347 kiveä ja muuta pistettä.

EJ tutki myös aiempia Kurkoja; aika pieniä ovat mäet kauden aikana olleet, jossa kisailuja on käyty ja tekipä myös vakoilureissuja edeltäviin kisoihin: Autojen avonaisten takaluukkujen luona Gupeilta vaikuttaneet hikiset hahmot kehuilivat juosseensa kovempaa kuin aidot, oikeat Kurkot. Nyt ei hameenhelman heiluttelulla pärjää vaan polvennousulla – tuumi EJ – ja päätti että tämähän testataan.
Siispä kauden lopun jo häämöttäessä Erä–Kurkossa ennenkuulumaton Pover Stage – osuus, jossa kaikilla Kurkoilla ja Gupeilla on sama 1000m osuus, jossa SUOMI 100 hengessä testataan kuka on kuka. Noususumman voi ko. pätkältä joku noheva jo päätellä. Helppoa elämää ja Supereita ei moisella häiritä – he saavat nautiskella omaa vakaata vauhtiaan.

Siispä tervetuloa joulukuun Erä- Kurkoon uuteen Kurko maastoon. Kilpailukeskus ja toimitsijat löytyy Oravasaaren takamailta; opastus alkaa Ilmoniementie 236 kohdalta, josta n 1 km ajomatka metsäautotietä. Muista tulla vanhalle 4 –tielle ABC kohdalta ja etelästä tulevat Toivakan kohdalta.
Tienvarsi pysäköinti – isot autot jäänevät vähän kauemmaksi.
Yhteislähtö klo 18:00, matkat ja mittakaavat:

Kurkot: 6.1 km, 1:10 000, Power Stage rastit 8-10
Gupet: 5.0 km, 1:10 000, Power Stage rastit 6-8
Superit: 3.3 km, 1:7500
Helppo elämä: 2 km, 1:5000
Kartat muovitettu

Eipä muuta kuin tervetuloa
Erä-Jorman psta
Team Erä

2 thoughts on “Sensaatio löytö – Kurkoa jo 1800 luvulla!”

 1. Tiedä vaikka Jorman pannu olisi kuumana. Kimppakyytilähtöä Jyväskylästä nyt Viherlandian parkkipaikalta klo 17.00.

 2. Tein viime torstain Erä-Kurkossa pienempiä kaartoja ja kaksi virhettä. Kahden virheen yhteiskesto pysyi onneksi puolessa tunnissa.

  Ennen kisaa täräytin Ilmoniementie 236:een navilla. Kääntelin takaisin ja saavuin kisapaikalle klo 17.45, vyöllä reilu vartti ylimääräistä.

  Gubbe4 –rata sujui suhteellisen rattoisasti, aina rastivälille 9 – 10 saakka. En uskaltanut valua notkoon vaan jäin hyvälle pohjalle avoimeen männikköön ja olin lähellä jäädä sinne.
  Tein merkintöjä plantaasille yksin, Vesa Klemettisen kanssa, yksin, Jari Järvisen kanssa, yksin, Petri Saaren kanssa, yksin ja vielä uudestaan Jari Järvisen kanssa.

  Ainoa, joka kesti loppuun asti oli Jari Järvinen. (rastiväli 9-10, aika 14.30, vauhti 42 min/km). Ei se matka, eikä vauhti vaan taipaleella käytetty aika.

  Valmistauduin 2000-luvun alussa Helsinki City Marathoniin.
  Viikko tai kaksi ennen h-hetkeä valittelin, kylkivälilihasten kireydeksi osoittautuneita, rintakipuja peläten pumppuvikaa maalaiskunnan työterveyslääkärille. Kerroin lääkäri Heimo Lajuselle, että aion osallistua ja tiedustelin uskallanko lähteä. Sampan isä-Lajunen kysyi, mikä on aikatavoitteeni.

  Sanoin pyrkiväni neljään tuntiin, johon Lajunen: ’Minkä takia sinä sitä niin kauan juokset?’

  Ei se matka.

  Perjantaina 8.12. iltapäivällä palasin takaisin Erä-Kurkon Teränmaalle. Vääntelin harmaassa hangessa, vähän varioiden saman 9-10 välin uudestaan. Ajat 2.23, 2.35 ja 2.07. Löysin raapaisujen välissä myös osan alueista, joissa olin edellisenä iltana liikkunut.

  Ainoa tätä uudelleenkartoitusta todella lohduttanut seikka oli lopulta se, että K-pisteellä näkyi toisetkin tuoreet jäljet.

  Olitko se sinä, Jari Järvinen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *