Kurko-ohjeet

 

Kurkoiluohjeet 2017:

 

Kurkocup on Rasti E4:n, IPR:n, JRV:n, ViPa:n, Suunta Jyväskylän ja Vaajakosken Terän järjestämä yösuunnistusaiheinen kilpailujen sarja, jonka kurkokilpailut järjestetään pääosin pimeässä metsässä.

 

Radat ja Sarjat:

Vaikea ja pitkähkö kurkotason rata (ohjeellisesti noin 6 km tai enemmän ratamestarista riippuen):
Kurkot: yösuunnistuksen todelliset hallitsijat

Vaikea kurkotasoa lyhyempi rata (ohjeellisesti noin 4 km ratamestarista riippuen):
Kurkottaret: yösuunnistuksen todelliset hallitsijattaret
Gubbet: yli 40-vuotiaat lahkeen lerpattajat tai muutoin kaltaistensa joukkoon kuuluvat
Nassikat: alle 18-vuotiaat tulevat yösuunnistuksen hallitsijat

Lyhyin vaikea rata (ohjeellisesti noin 3 km ratamestarista riippuen):
SuperGubbet: 60+ Seniilisarja

Helppo yösuunnistusta aloittelevien rata (ohjeellisesti noin 3 km ratamestarista riippuen):
Yön prinssit ja prinsessat: Helppo Elämä -sarja aloittelijoille

 

Lähdöt:

Lähdöt tapahtuvat yhteislähdöllä tai väliaikalähdöillä osakilpailukohtaisten ohjeiden mukaisesti. Lue osakilpailuiden ennakko-ohjeet aina huolella.

Ole ajoissa paikalla, ettet jää Kurkojunasta. Varsinkin ensimmäisiin osakilpailuihin on syytä saapua hyvissä ajoin, sillä kurkokorttien rahastus vie tunnetusti aikaa.

 

Matkat ja maksimiaika:

Kurkoilumatka on maastokohtainen 30-60min – joskus toki on pidempiäkin kurkoiluja nähty – eli kilometreissä 4-7km. Jos maasto on lumen valtaama yli 5-10cm korkeudelta, niin silloin jotkut ratamestarit suosivat runsaspolkuisia ja mahdollisimman turvallisen kurkoilun mahdollistavia kulku-uria. Erilaisia teemoja voi olla tänäkin vuonna tarjolla.

On KOVIN toivottavaa, että 2 tunnin maksimiaikaa noudatetaan järjestäjien riittävien yöunien turvaamiseksi – jos siis kahden tunnin raja lähestyy, niin ota suunta kohti maalia ja kokeile seuraavalla kerralla uudestaan paremmalla onnella. Ja muistakaa ilmoittautua maalissa kaikissa tilanteissa! Vain näin järjestäjät voivat varmistua siitä, että kaikki ovat tulleet turvallisesti pois metsästä. Maksimiajan ylittäjiä paheksutaaan julkisesti. Maalissa ilmoittaumatta jättäneet ………, niin ikään julkisesti.

 

Rastit ja leimaus:

EMIT-leimaus, SI-tikut voi jättää kotiin. Kilpailijoiden on täten huolehdittava oma EMIT-kortti mukaan kilpailuun. Rastit on merkitty maastoon pääsääntöisesti heijastimella ja EMIT-leimasimella tai vastaavalla.

 

Toiminta kilpailupaikalla:

1) Lueta korttisi sisään eli ilmoittaudu tietokonehenkilölle. Tästä tiedetään ketkä jäävät metsään ja voidaan ryhtyä etsintätöihin.
2) Nollaa korttisi ennen lähtöä. Ja muista tehdä nämä osat 1 ja 2 tässä järjestyksessä.
3) Käy oikeilla rasteilla kurkoilun aikana. Muista että jury on armoton, väärillä rasteilla käyneet hylätään kurkovarmasti.
4) Maalileimauksen jälkeen pura korttisi tietokoneelle (250-leimasin).
5) Ihastele miten alistit kavereita kurkoilussa!

 

Kartat:

Kartat ovat eri normein (mittakaavat 1:2000-20 000) tehtyjä, erilaisten kartoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä maastosta (taideteoksia) ja kartoissa on valmiina ratapainatus ja joskus jopa rastimääritteet.
Kartat ovat A4-kokoisia tulosteita ILMAN suojamuoveja, ellei kisakohtaisessa ennakossa jotakin toisin mainita

 

Opastus:

Lue aina Kurkosivuilla julkaistavat osakilpailukohtaiset ennakkotiedot ja ohjeet.
Opastus kurkoilupaikoille löytyy osakilpailuluettelon linkeistä, kunhan ne ehditään sinne upottaa. Tienvarsiopasteita ei juurikaan ole. Jos et osaa omin avuin kilpailupaikalle, et pääse metsään! Eksymisistä on myös turha valittaa sosiaalisissa meedioissa tahi tiedotusvälineissä.

 

Maksut:

Kurkokilpailukohtainen 6 euroa/kerta, alle 16-vuotiaat ilmaiseksi. Myynnissä on myös pahasti addiktoituneille kurkokorttia tasahintaan 55 eur, joka sisältää kaikkien 12 kurkoilukerran osanottomaksut. Kurkokorttitarjouksia saattaa olla myynnissä myös seuraavissa osakisoissa.
Varatkaa tasaraha ilmoittautumisen nopeuttamiseksi! Liikunta- ja kulttuurisetelit kelpaavat maksuksi.
Joitakin hajanaisia kurkokortteja saatetaan myös jaella epämääräisin ei valoa kestävin perustein.

 

Pistelaskusysteemi:

Kurko-pisteet jaetaan ratakohtaisten tulosten perusteella:
Kubbe-radalla (, jota siis juoksee kolme-neljä sarjaa: Kurkottaret, Kubbet, Nassikat ja ehkä joskus myös SuperGubbet): Voittaja saa 50 pistettä, toisesta sijasta 45 ja kolmannesta sijasta 41. Tämän jälkeen 38, 36, 35, 34, jne. Jokainen radan läpäissyt saa kuitenkin 1 pisteen ja pelkästä matkaan uskaltautumisestakin puolikkaan.
Kurko-radalla aivan vastaavasti; täällä on paljon pisteitä jaossa myös tuloslistan loppupäälle!
SuperGubbet-radalla myös vastaavasti, jos Ratamestari on heille oman radan laatinut.
Helppo Elämä-radalla radalla nautitaan syksyisestä metsästä ilman paineita pistelaskuista.

Pistetilanteen seuranta tapahtuu sarjakohtaisesti (kts ylempänä kohta ”sarjat”). Yhteispisteisiin lasketaan kymmenen (10) parhaan kilpailun pisteet. Yhteispisteissä tasapelin kohdatessa se joka oli finaalissa parempi voittaa. Jos näinkään ei saada selvyyttä verrataan voittoja, kakkostiloja, kolmostiloja jne., niin pitkälle, että voittaja saadaan selville.

 

 

Cupin organisaattorit 2017:

Timo Reiman, Vaajakosken Terä

Ossi Heikkilä, Suunta Jyväskylä