IlvesluolaKurko

Rapiat 111 vuotta sitten retkeili ja metsästeli Kalevalaa kuvittanut Akseli Gallen-Kallela Suolahden Kirppuvuoressa. Ilveksiä ei juuri ampumaan päästy, niinpä taiteilija otti maalausvehkeensä esiin ja taiteili tyypillistä kurkomaastoa kankaalle. Ketä kiinnostaa voi Turun taidemuseossa käydä tutustumassa tulevaan kurkomaastoon. ”Ilveksen hiihdännässä Suolahdessa tapasin silmieni ja siveltimeni iloksi eräällä mahtavalla louhikkovuorella komeita, vielä pystyssä olevia kelohonkia. Isännän kysymykseen, tulisinko vielä toisenakin talvena hänen taloonsa vierailemaan, vastasin käyväni mielelläni, jos harvinainen kelohonkapaikka saisi vielä seistä paikallaan. – Seisokoot siinä teille kukkina, oli lauhkea vastaus.” Taiteilijan terveisiä vierailun jälkeen. Pari kelohonkaa seisoo vuorella vieläkin.

Kurkomaastoa lumen peittämänä. Ilvesluola, Turun taidemuseo.

110 vuotta myöhemmin retkeili maastossa eräs Keski-Pohjanmaalta kotoisin oleva nuorehko taiteilija. Maalaten digitaaliseen muotoon maisemaa vuoresta. Kurko-organisaation tietoon ei ole kantautunut että taiteilijan teoksia olisi nähtävillä vielä taidemuseoissa. Sen verran nimeä on kaverille kertynyt, että neljä vuotta sitten kokoontui monikymmentuhantinen kansa katsomaan erään taideteoksen julkaisua eteläiseen Keski-Suomeen. Kaukaisimmat vieraat aina maapallon toiselta puolelta. Euroopan pohjoislaidalla olevan kansakunnan Kaukametsäläiset kokoaa väkeä vuosittain ennen Juhannusta juhlistamaan kansalliskirjailijansa luomien venlan ja veljesten perintöä suviyöhön. Perinteeseen kuuluu, että tapahtuma kietoutuu metsistä taiteillun piirroksen kanssa ympäri metsiä juoksenteluun. Moni ihaili tuntitolkulla tätä piirrosta hölkätessään Heräkulman kankailla. Kurkokansa pääsee Ilvesluolan rinteillä saman taiteen tekijän raktorirasteilla kasteensa saaneen taiteilun jäljille.

Katse kohti kurkomaastoa. Akseli Gallen Kallela Kirppuvuoressa vuonna 1906.

Järjestäjät ovat varanneet kisan paikoitukseen useamman sata asfalttiin maalattua parkkiruutua Valtran traktoritehtaan kupeella. Kisan startti tapahtuu asfaltilta klo 18.20. Asfalttikiihdytyksen jälkeen odottaa vanhaa hiekkamonttua, kangasta ja kivikkoa. Kurkoille kertyy matkaa vajaat 7 kilometriä. Kurkottarilla, Gupeilla ja nassikoilla neljännes ja Supergupeilla puolet vähemmän. Helppo elämä on tehty todella helpoksi. Traktoritehtaan valot kajastavat koko reitille ja tehtaan verkkoaidasta voi ottaa kiinni jos metsä alkaa eksyttämään. Hajontaa on muilla sarjoilla paitsi helpolla elämällä.

Ilvesluolan kätköihin eivät ratamestarit ole rasteja piilottaneet. Yksi rasteista on toisen metsäneläjän – mehtäsian – pesäaukon tuntumassa. On siinä metän elävällä syysyössä ihmettelemistä, kun kurkokansa poukkoilee pesärapuilla valotuikut päässään.

One thought on “IlvesluolaKurko”

  1. Suolahteenkin rattoisampaa reissata retkueessa. Kimppalähtö Jyväskylästä Tourulan Intersportin pihasta klo 17.10.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *