Riihikurko; kalmankosteaa hyggeä siellä mihin aurinko ei paista – fyysisen keskimatkan hengessä.

”Kunta käyttää etuosto-oikeutta Riihivuori-kaupassa” Uutisoi New York Times etusivullaan 26. lokakuuta, 2017.

Muuramen kunnanhallitus päätti käyttää etu-osto-oikeutta laskettelukeskus Riihivuoren kaupassa. Kunnanhallitus katsoo, että etuosto-oikeudenkäytölle on selkeät perusteet, koska alueelle sijoittuu ehkä koko Keski-Suomen kannalta merkittävin suunnistusmaasto, joka tukee kunnan strategiaa alueen punaviherrastinetsintämädättäjäinsinöörilääkärijuoppometsurien veroparatiisina mahdollistaen koko Suomen valtionvelan kuittaamisen vuoteen 2033 mennessä.

– ”Kunta on etsinyt Riihivuorelle uuden toimijan, joka on pullauttanut alueesta uuden laaserkartan, jolla kunnantalous käännetään nousuun, joka kestää aina auringon sammumiseen saakka” toteaa kunnankamreeri Eino Vähä-Pätevä lahkeet lepattaen neonvihreässä tuulipuvussaan kunnantalon etupihalla. ”Samalla kunnan liikuntapaikkojen määrä nousee yhdestä kahteen ja aikuistyypin diabeetikkojen määrä putoaa kahdella” iloitsee suunnistajanakin tunnettu juokale, kunnanlääkäri Kauko Parantaja. ”Magnesiumin ja linimentin myynnissä odotamme noususuhdanteita” lisää kyläkauppias hieroen karvaisia kämmeniään vuoroin kissan nahkaa ja vuoroin eboniittisauvaa vasten. ”sähköä on ilmassa ja ahtopainetta karttapusseissa, kun letkat starttaavat” kauppias lupaa ”jos ei olkapää kramppaa sitä ennen”

Kunnanhallitus on ylimääräisessä kokouksessaan päättänyt, että alueella järjestetään kansainvälisestikin merkittävä koko kansan liikuttaja, Kurko-Cup. Tapahtumaan odotetaan 40 000 suunnistajaa mutta vähempäänkin ollaan tyytyväisiä. Kunnanjohtajan arvelee kansakoulusuunnistusmuistojensa perusteella, että tulossa on VÄHINTÄÄNKIN helatorstaita edeltävää tiistaiaamua muistuttava super-elämys. ”Laskettelurinteen reunalta on hyvä ottaa suuntaa ja huipun rakennukset toimivat eksyttäessä hyvinä polvisuunnanottopisteinä, samoin kuin ympärillä olevat vesistöt, joiden syvänteistä löytää helposti oman elämänsä pohjakosketuksen” arvelee nuorena katiskaan sukeltanut kunnanjohtaja.

Nyt on siis oiva tilaisuus nauttia Muuramelaisen kunnallisdemokratian hedelmistä veronmaksajien rahoilla. Ja jos et ole veronmaksaja niin voithan aina osallistua omilla, perityillä tai firman rahoilla, liikuntasetelit kun käyvät maksuvälineenä.

Lähtöön siirrytään Riihivuoren huipulta klo 17:50 aikaan. Heikoimpia suunnistajia ajatellen olemme siirtäneet kartan reunoille tämän vuosituhannen kaikki suhdannekuopat, jotka on täytetty vedellä ja merkitty karttaan sinisellä. ”Jos vettä on muniin saakka, on aika harkita suunnan tarkistusta. Sitten kun on 80 metriä vettä pään päällä niin voi epäillä magneettista häiriötä tai kartoittamatta jäänyttä järveä. Samoin, jos on juossut yli 100 m tasamaalla. Silloin ei ole todennäköisesti enää kartalla ja on aika äänestää minua. Tai alkaa ostaa kansallisosakepankin osakkeita” toteaa ratavalvoja Paatero vaali- ja pörssitiedotteessaan.

Hajontakaavio on teetätetty Tiomilan ratamestari Per Runkvistilla, joka lupaa tiukkaa kilpailua loppusuoralle saakka. Rasteja on roiskittu rinteeseen todella tiheään, joten koodit on syytä tarkistaa. Jos satut väärälle hajonnalle niin oma saattaa melkein näkyä, kun päätä vähän kääntelee. Hajonnat ovat siis pienet, että kaikki varmasti pysyvät mukana. Tärkeintä ei ole rehti kilpailu vaan se, että kaikki saapuvat loppukirin päätteeksi maaliin yhtä aikaa- se on nykypäivän tasa-arvoa se.

Ratamestari ehdottaa seuraavaa ohjetta:”Kassoha sie. Tää asja on näi. Jos sie lähet juoksemaa, nii sie saat juossa Harvian tehtaille saakka. Kyl hää tulloo peräs, älä yhtää eppäile. Mut jos sie pysyt paikollais etkä lähe hitoilkaa, nii minkä hää tekköö? reitinvalinnan?”. Reitinvalintavälejä on suunniteltu huolella monen vuoden ajan. Ratamestari-kartantekijä on koejuossut välejä vuodesta 2011 lähtien vaihtelevalla menestyksellä.

Kaikkia kiviä ei alettu kartoittamaan. Jos kivi on kartalla, on se myös maastossa. Varmaa on sekin, että jos kivi ei ole ratamestarin hartiatasolle, sitä ei ole kartalla, tai sitten on, jos ratasuunnittelu niin on vaatinut. Alle 50 km pitkät järvet on jätetty merkitsemättä, jos ne eivät vaikuta reitinvalintoihin. ”Pieniä” alueita on jätetty käyrästöjen varaan. Muuramelaiseen tapaan alle 300m2 taloja ei ole huomioitu, mutta eipä niitä metsässä juuri olekaan, kun rantapaikkojakin on riittänyt yllin kyllin Jyväskyläläisten rahoittamille puolipaneloiduille kerskaneliöille.

Kokonaisuutena kartan pienet epätarkkuudet eivät häiritse ensinkään suunnistuselämystä, koska käyrät ovat justiinsa paikallaan ja kartta tyyliltään uus-klassisimia ja siksikin helppolukuinen. Radat suunniteltiin niin, että suunnistettavuudeltaan ja kulkukelpoisuudeltaan parhaat palat käytetään eikä ryteiköissä tarvitse paljon ryskätä. Jos on kovin huonoa, niin todennäköisesti et ole aivan optimireitillä. Tämä tarkoittaa joissain sarjoissa kartanvaihtoa n. kisan puolivälissä. Aivan kivetöntä pohjaa ei löytynyt joka kohtaan mutta ihan ei Toivakkalaista kuitenkaan. Kurkosarjassa nousua on paljon ja hajontaa on vähän. Samoin on saattaa olla Gubeissa matkaa n kilometrin verran vähemmän. Super-Gubet on säästetty muutamilta nousuilta mutta siltikin ylämäkeä riittää ja suunnistushaasteissa ei ole säästelty. Super-gubet ja helpon elämän taivaltajat starttaavat lähdöstä 2.

Kaikesta surkeudestaan huolimatta kurkosirkus ei palaa turhaan epäreilujen hajontojen syntysijoille. Kisailijoille luvassa on syyshyggeä ja kotiin jääneille happamia naamoja. Voittaja selviää, kuten aina on selvinnyt. Sarjassa kuin sarjassa, jouluun mennessä.

3 thoughts on “Riihikurko; kalmankosteaa hyggeä siellä mihin aurinko ei paista – fyysisen keskimatkan hengessä.”

  1. Kartat on kuulkaa kohta muoveissa ja saatte jättää omanne kotiin. Suunnistajan kauppakin on kuullut 40 000 osallistujasta ja tulossa paikalle. Tulkaa ihmeessä tekin. Nyt on polutonta ja tietöntä erämaata ja silti pääsee autolla kartan keskelle. ihmeellistä.Tulkaa katsomaan ja juoksemaankin saa tulla

  2. Voisikos noita hajontoja näyttää? Olisi kiva katsoa miksi kaveri lähti ihan eri suuntaan kuin itsellä kompassa halusi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *